Ce fac Băncile de alimente?

  • Adună și sortează bunuri de larg consum pentru a fi imediat livrate gratuit către fundații și asociații care lucrează cu persoane vulnerabile.

Cine sunt beneficiarii?

În România Băncile de alimente pot dona produsele doar Asociațiilor și Fundațiilor înscrise în Registrul entităților / unităților de cult cu activitate socială de ajutorare pentru persoane:

  • Fără adăpost / marginalizate;
  • Copii sau vârstnici aflați în risc major;
  • Asistate la domiciliu/ cu boli terminale;
  • Cu dizabilități / în risc de excluziune socială;
  • Din familii cu nivel de sărăcie foarte ridicat;
  • Victime ale violenței/ traficului de persoane;
  • Alte situații vulnerabile socio-economic.

Nu pot fi beneficiare persoanele fizice sau organizațiile care nu sunt înscrise în Registrul entităților / unităților de cult

Cum poți să susții Băncile de alimente?

  • poți susține financiar activitatea băncilor (donează, redirecționează sau sponsorizează)
  • donează alimente (donațiile de alimente se pot face doar de către persoanele juridice)
  • contactează băncile și vezi ce au nevoie - mașini pentru transport, camionete, lăzi frigorifice, vitrine frigorifice, ambalaje, rechizite, aparatură de birou, mobilier de birou, combustibil, etc.
  • devino voluntar
Vezi băncile de alimente

De ce sunt importante?

  • 1 din 3 români este în continuare expus riscului de sărăcie sau excluziune socială. În zonele rurale, această rată este de peste două ori mai mare decât în orașe.
  • În medie 33% din consumul gospodăriilor românești este deținut de produsele alimentare şi băuturile nealcoolice.
  • Un român aruncă zilnic peste 350 de grame de mâncare, ajungând să risipească anual 129 de kilograme de alimente.
  • În România, risipa alimentară se ridică la 6.000 de tone pe zi, 49% se produce în gospodarii și 37% în industria alimentară.
  • În condițiile în care peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, în țara noastră se aruncă în fiecare an peste 2 milioane de tone de mâncare.
  • Contribuie activ la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilӑ din Agenda ONU 2030.

Cadru legislativ național

Actele normative în vigoare care reglementează risipa alimentară în România sunt:

Informaţiile furnizate de AITIS:

Asociația Independentă pentru Transparență în Inițiative Sociale - A.I.T.I.S
CIF 43647583 / Toate drepturile rezervate.

Your Choice Regarding Cookies on This Site

AITIS uses cookies to give users like yourself the best possible content and experience. Learn more

Cookie Preferences Accept Don't Accept